Bevalling

De uitgerekende datum zegt niets over het moment van bevallen. Een normale zwangerschapsduur om te bevallen is 37 tot 42 weken. Binnen deze 5 weken is je kindje klaar voor de bevalling.


Natuurlijk denk je gedurende je zwangerschap al na over de bevalling. Hoe gaat het beginnen? Kan ik de pijn aan? Wanneer moet ik bellen? Waar zal ik bevallen?
Hieronder vind je al veel informatie. Wij bespreken de bevalling rond 35 weken zwangerschap nog uitvoerig met je op het spreekuur.


Lees meer

Thuis of Poliklinisch?

Als de zwangerschap ongecompliceerd is verlopen heb je de keuze of je de bevalling thuis wil laten plaats vinden of  poliklinisch, dat wil zeggen onder onze begeleiding in het ziekenhuis.

Belangrijk is dat je dáár bevalt waar jij en je partner je het prettigst voelen. Omdat je dit soms pas kunt inschatten tijdens de bevalling zelf is het mogelijk om dán pas te beslissen.
Wij bespreken je voornemens tijdens de zwangerschapscontroles.


Als je kiest voor een poliklinische bevalling, ook wel verplaatste thuisbevalling genoemd, betekent dit dat je graag in het ziekenhuis wil bevallen onder onze leiding zonder dat hiervoor een medische noodzaak is. Informeer dan bij je verzekering wat je eventuele eigen bijdrage is.

Heb je bepaalde wensen ten aanzien van de bevalling laat het ons dan weten. Wij kunnen daar dan rekening mee houden, mits het medisch mogelijk en verantwoord is.


Lees meer

Wanneer moet je ons bellen?

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je onder onze leiding bevallen. Indien de bevalling zich aandient neem je contact op met de dienstdoende verloskundige. Zij is te bereiken op ons spoednummer:
06-46212033.

 
Ben je 37 weken of verder zwanger, dan bel je ons:

 • Wanneer je een uur lang regelmatig terugkerende weeën hebt. De weeën duren steeds minimaal een minuut of langer per stuk en de tijd tussen de weeën is 4 à 5 minuten.
 • Wanneer de vliezen breken en het vruchtwater is geel/groen of bruin bel je ons meteen. Hiervoor zijn we 24 uur bereikbaar.
 • Wanneer de vliezen breken en het vruchtwater is helder (als water) bel je ons hiervoor overdag. We zijn hiervoor te bereiken van 07:30 uur tot 21:00 uur. 's Nachts hoef je ons hiervoor niet te bellen, wacht tot de volgende ochtend.
 • Wanneer je plotseling veel bloed verliest.
 • Wanneer je erg ongerust bent en niet kan wachten tot het eerstvolgende spreekuur.

Als je nog geen 37 weken zwanger bent dan bel je ons:
 • Wanneer je weeën hebt.
 • Wanneer je vruchtwater verliest (maakt niet uit of het helder is of niet)
 • Wanneer je plotseling veel bloed verliest.
 • Wanneer je erg ongerust bent en niet kan wachten tot het eerstvolgende spreekuur.


Lees meer

Alles klaar bij 37 weken

Vanaf 37 weken mag je, indien je hiervoor kiest, thuis bevallen. We willen dan ook dat jullie vanaf 37 weken alles klaar hebben voor de bevalling. Dit geldt ook voor de mensen die kiezen voor een poliklinische bevalling. 

 • Het bed omhoog. Zowel tijdens de bevalling als tijdens het kraambed dient je bed op 80 centimeter hoogte te staan (gemeten vanaf de grond tot aan de bovenrand van het matras). Dit voorkomt rugklachten bij de verloskundige en de kraamverzorgende. 
  Soms zijn de bedverhogers van de thuiszorgwinkel niet hoog genoeg. Ben dan creatief en denk bijvoorbeeld aan kratjes. Leg géén matrassen op elkaar, omdat je daarin teveel wegzakt. 
 • Een koffertje met fototoestel, ponsplaatje, nachtgoed, toiletspullen, pantoffels en babykleertjes. Zet dit ook klaar indien je gekozen hebt voor een thuisbevalling.
 • Het kraampakket. Je ontvangt dit van je verzekering. Bewaar dit pakket in zijn geheel op een makkelijk te bereiken plek. Controleer of onderstaande spullen in het pakket aanwezig zijn en vul het zonodig aan. 
  - ontsmettende zeep of zeeppompje
  - 1 steriele navelklem
  - 1 kraammatras/celstof onderlegger van ca. 60x90cm
  - 8 kraammatrassen/celstof onderleggers van ca. 50x70cm
  - 1 klein flesje alcohol 70%
  - 3 doosjes steriele gaasjes van 5x8,5cm
  - 10 gazen van 10x10cm (vaak niet voldoende aanwezig!)
  - 100g zigzag watten
  - 3 pakken kraamverband
  - 1 pak maandverband
  - 1 rolletje toiletpapier
 • Een po, te leen bij de thuiszorg. (noodzakelijk!)
 • Twee goedsluitende metalen kruiken. 
 • Zes schone, gestreken hydrofiele luiers.
 • Een gewone thermometer.
 • Voldoende verlichting in de kamer waar je bevalt. 
 • Twee emmers en een grote grijze vuilniszak.
 • Regel op tijd oppas voor eventuele oudere kinderen. 


Lees meer

Pijnstilling

Niet iedereen ervaart de bevalling als heel pijnlijk en niet iedereen heeft de behoefte om pijnstillende methodes toe te passen. Heel veel vrouwen bevallen uiteindelijk zonder extra middelen.
Wil je toch weten wat er mogelijk is om eventuele bevallingspijn  te verlichten?  Dan geven we hier informatie over de mogelijkheden binnen onze praktijk. Sommige methoden zijn op zichzelf niet pijnstillend maar zorgen voor betere voorbereiding en betere ontspanningstechniek, waardoor de pijnbeleving anders wordt.


Pijnstilling zonder medicatie:

Allereerst is een goede begeleiding en voorbereiding tijdens de bevalling belangrijk. Deze begeleiding geven wij je, maar ook je partner kan dat zijn als wij er (nog) niet zijn. Het geeft rust en vertrouwen, maar ook is gebleken dat daardoor de vraag om pijnstilling verminderd. Je verzet je minder tegen de pijn.

Ook kan het fijn zijn de pijn te verminderen door een bad of douche. Het warme water helpt om te ontspannen en zo kun je optimaal gebruik maken van de weeën en kun je de pijn vaak beter opvangen. Een bevalling kan lang duren en het lichaam wordt moe. Uitkomst zou zijn om te gaan liggen maar veel vrouwen vinden liggen tijdens de weeën onprettig. Het bad biedt dan de uitkomst van niet te hoeven liggen, toch te kunnen ontspannen en vrij te kunnen bewegen.

Pijnstilling met medicatie: 

Er zijn verschillende soorten  pijnbehandeling met behulp van medicijnen. De meest gangbare vormen van pijnstilling tijdens de baring zijn de ruggeprik en een pethidine-injectie.
Deze soorten pijnbehandeling kunnen alleen in het ziekenhuis gegeven worden, onder begeleiding van de gynaecoloog.
Als jij het nodig vindt om een vorm van pijnbehandeling te krijgen, beslist  degene die je begeleidt bij de bevalling, samen met jou welke vorm voor jou het meest geschikt is. Dat hangt tevens af van het stadium van de bevalling waarin je je bevindt.

Pethidine

Pethidine is een morfine-achtig medicijn.
Omdat er bij gebruik van pethidine bijwerkingen kunnen optreden, moet je altijd worden opgenomen. Je bevalling zal niet meer door ons begeleidt worden. De zorg wordt overgedragen naar de gynaecoloog/ arts assistent of klinisch werkende verloskundige.
Pethidine wordt gegeven via een injectie in de bil of het bovenbeen.


Effect tijdens de bevalling:
Na ongeveer een kwartier ga je het effect voelen: de ergste pijn wordt minder en vaak kan je je daardoor ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs. Het middel werkt 2 tot 4 uur. Pethidine wordt alleen gegeven bij pijn tijdens de ontsluitingsfase. Soms wordt het gecombineerd met een slaapmiddel, zoals bijvoorbeeld Phenergan of Normison.

Voordelen:
Pethidine is een gemakkelijke manier van pijnbestrijding, die op elk tijdstip in elk ziekenhuis gegeven kan worden, en waardoor de pijn soms weer draaglijk wordt. Het heeft vooral een rustigmakend effect.

Nadelen:
 
Voor de moeder:
Voordat pethidine gegeven wordt, wordt altijd een CTG (hartfilmpje) gemaakt. Dit duurt 30-45 minuten. Een injectie met pethidine werkt niet langer dan 2 tot 4 uur. Soms is dit te kort; dan kan je eventueel een nieuwe injectie krijgen. Een enkele keer kan misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid optreden.
Pethidine maakt dat je slaperig wordt en je wat van de wereld afsluit; dat kan ervoor zorgen dat sommige vrouwen de bevalling niet bewust ervaren en soms zelfs akelig vinden. Achteraf kunnen zij het gevoel hebben dat zij een deel van de bevalling ‘kwijt’ zijn.
Pethidine wordt alleen in het ziekenhuis gegeven. Als je eenmaal de injectie hebt gekregen, mag je niet meer rondlopen. Bijna alle vrouwen kunnen pethidine krijgen, maar soms is het niet verstandig als je zware astma hebt of bepaalde medicijnen gebruikt.
 
Voor het kind:
Omdat pethidine door de placenta (moederkoek) heengaat, komt het ook bij het kind terecht. Het kind wordt hierdoor in de baarmoeder ook slaperig en minder beweeglijk. Dit is ook op het CTG te zien: de harttonen worden minder variabel. Als de verloskundige of arts twijfelt over de toestand van het kind, kan dat een reden zijn om geen pethidine te geven.
Ook kan pethidine de ademhaling van het kind remmen waardoor het na de geboorte moeite kan hebben met ademen of nog wat slaperig is. Om dat te voorkomen krijg je na de pethidine eventueel voor de geboorte een injectie met tegenstof (naloxon). Dit middel kan ook na de geboorte aan de baby zelf worden gegeven.

Tijdens welke fase van de bevalling:
Pethidine kan vooral goed gegeven worden in het begin van de ontsluitingperiode. Als deze fase lang duurt kan het helpen even uit te rusten zodat je de rest van de bevalling weer beter aan kunt. Vaak zie je dat door de ontpanning die de pijnstilling met zich mee brengt, de ontsluiting opeens vlotter verloopt.


De ruggenprik (epidurale anesthesie)
Bij de ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels:de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voel je de pijn van de weeën niet meer.
Behalve pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in de benen tijdelijk afnemen; bovendien ontstaat er minder gevoel in de benen en de onderbuik.

Effect tijdens de bevalling:
Het pijnstillende effect wordt bij een epidurale verdoving na 10-20 minuten bereikt. Als het pijnstillende effect is bereikt, wordt het slangetje aangesloten op een pomp, die continu een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel toedient. Daarnaast kan je vaak zelf met een druk op een knop, die verbonden is met deze pomp, als het nodig is wat extra verdovingsmiddel geven.

Voordelen:
Nadat de ruggenprik is toegediend voel je de weeën minder tot zelfs helemaal niet. Door de ruggenprik krijg je rust en kan je weer op krachten komen; door vermindering van pijn en angst kan de ontsluiting dan sneller verlopen.

Nadelen:
 • Er is uitgebreide bewaking van jezelf en het kind nodig. Je  krijgt in ieder geval een infuus, een bloeddrukband, een katheter in de rug die meestal ook op een infuuspomp is aangesloten, vrijwel altijd CTG-bewaking door middel van een elektrode op het hoofd van de baby, een drukkatheter in de baarmoeder om weeën te registreren en een blaaskatheter, omdat je zelf geen controle over je bekkenbodem hebt.
 • De kans op ernstige complicaties is zeer gering. Soms kunnen vervelende bijwerkingen optreden die niet ernstig zijn: hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk, verminderde blaasfunctie. Deze klachten zijn goed behandelbaar en van tijdelijke aard. Een ernstiger complicatie is een bloeddrukdaling waardoor de baby te weinig zuurstof kan krijgen en soms een spoedkeizersnede nodig is.
 • Je moet gedurende de rest van de bevalling in bed blijven.
 • Bij ongeveer 5% van de vrouwen is het pijnstillende effect onvoldoende.
 • Soms wordt tijdens het persen de hoeveelheid pijnstilling verminderd of stopgezet om het actief meepersen te bevorderen.
Remifentanil
Het nieuwe middel remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus, dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

Voordelen: 
 • Remifentanil werkt al na 1 minuut. 
 • Remifentanil verdooft de pijn beter dan pethidine (maar minder goed dan een ruggenprik).
Nadelen:
 • Remifentanil kan van invloed zijn op je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed.
 • Er is bij remifentanil een kleine kans op ademstilstand bij de moeder. Daarom moeten jij en je kindje bij gebruik van dit middel continu zorgvuldig in de gaten worden gehouden. 
 • Remifentanil is nog niet in alle ziekenhuizen beschikbaar. Eerst wil men nog meer gegevens hebben over het middel en over de mogelijke bijwerkingen.


Lees meer

Geboorteplan

Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, des te meer je over de bevalling na gaat denken.
Tegenwoordig wordt door zwangere vrouwen en hun partner veel meer nagedacht over het verloop van de bevalling en hun wensen hierin.

Wij vinden het belangrijk dat je samen met je partner nadenkt over de bevalling. Dit kun je doen aan de hand van een zogenaamd geboorteplan. Dit geboorteplan is speciaal opgesteld voor het gebruik binnen onze regio. Hierin kun je je wensen en ideeën over de bevalling op papier zetten, zodat wij als verloskundig hulpverlener, hier zo veel mogelijk rekening mee kunnen houden.
Tijdens het spreekuur kun je jullie geboorteplan aan de verloskundige geven, zodat ze deze kunnen bespreken. Bij de controle rond 28 weken zwangerschap is extra tijd ingepland om de bevalling uitvoerig te bespreken.

Wij proberen iedereen zoveel mogelijk tegemoet te komen in hun wensen rondom de bevalling, mits dit medisch gezien verantwoord is.


Lees meer