Kraambed

De kraamtijd duurt 8 dagen. De dag van de geboorte van je kindje is daarbij dag 1.

In deze kraamtijd komen we een paar keer thuis bij je langs.
We controleren dan hoe het met jou en de baby gaat. Hierbij is de informatie van de kraamzorg heel belangrijk. Daarnaast geven we tips en adviezen over de (borst-)voeding, je herstel en kun je natuurlijk met je vragen bij ons terecht.


Wanneer het goed gaat met jou en je baby houden we het volgende schema aan:
We bezoeken je op dag 1, 2, 3, 5 en 8.

Bij problemen kunnen we ervoor kiezen het bezoekschema aan te passen en op andere dagen of meerdere dagen langs te komen.

Wanneer je in het ziekenhuis bevallen bent, bel je ons op de dag dat je thuiskomt. We komen dan de eerstvolgende dag bij je voor de kraambezoeken.

We beginnen 's ochtends met de visites. Het kan echter voorkomen dat we pas 's middags bij je langs kunnen komen vanwege een bevalling. In principe houden we rekening met het rustuur van 13.00u - 15.00u. Wij proberen onze visites hier omheen te plannen.
Indien je een vraag hebt die niet kan wachten tot we je een bezoek brengen, dan kun je ons op ons mobiele nummer altijd bereiken. 


Lees meer

Kraamzorg

Bij de intake op onze praktijk krijg je folders over kraamzorg mee. Je meldt je vóór de 16e zwangerschapsweek aan bij het kraamzorgbureau van jullie keuze. 

Rond de 7e-8e maand van de zwangerschap vindt er een intakegesprek met de kraamzorg plaats bij jou thuis. Hierin wordt onder andere besproken op hoeveel uur kraamzorg jullie recht hebben. 

Indien de bevalling onder begeleiding van je verloskundige plaatsvindt, is de kraamhulp al aanwezig bij de geboorte van jullie baby. Zij wordt tijdens de bevalling door ons opgeroepen.
Indien je in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog moet bevallen komt de kraamzorg pas bij jullie in huis na je ontslag uit het ziekenhuis. 

De belangrijkste taak van een kraamverzorgende is de zorg voor de kraamvrouw en haar baby. Ze voert iedere dag een aantal controles bij jullie uit, ondersteunt je bij de (borst-)voeding en schakelt onze hulp in indien ze twijfelt over de uitslag van de controles of bij eventuele complicaties. 


Lees meer

De hielprik en gehoorscreening

De hielprik en gehoorscreening

De hielprik en de gehoorscreening zijn twee onderzoeken bij de baby die vier tot zeven dagen na de bevalling uitgevoerd worden. Het onderzoek wordt door een wijkverpleegkundige bij jullie thuis verricht. Door middel van een klein krasje op de hiel van de baby wordt er bloed opgevangen op een speciale kaart. Deze bloeddruppels worden onderzocht op het voorkomen van een aantal zeldzame zeer ernstige aandoeningen. 
Er wordt gestreefd dit bij ieder kind dat in Nederland geboren is te doen, zodat er bij het bestaan van één van deze ziektes zo snel mogelijk een behandeling gestart kan worden. 

Bij de gehoorscreening wordt getest of het gehoor van jullie baby voldoende is voor een normale taal- en spraakontwikkeling. 
Het kan soms voorkomen dat een test de eerste keer een negatieve uitslag heeft. Dit kan door vele externe invloeden veroorzaakt worden. In dat geval wordt de test altijd nog een keer herhaald. 


Lees meer

Nacontrole

Zes weken na de bevalling zien we je terug op het spreekuur voor de nacontrole. 
Je kunt hiervoor zelf een afspraak plannen. Neem hiervoor contact op met onze assistente tijdens het (telefonisch) spreekuur.

Bij de nacontrole bekijken we samen hoe de afgelopen zes weken verlopen zijn. 
Ben je lichamelijk hersteld? Hoe gaat het met je baby? Heb je zelf vragen? 
We plannen de nacontrole in bij de verloskundige die je tijdens de bevalling heeft bijgestaan. 
Daarbij is er de mogelijkheid om anticonceptie voor te schrijven of een spiraal te plaatsen.


Lees meer